Gyakran Ismételt Kérdések + válaszok a Berkenyéről

Mi jellemzi a fekete berkenye bogyós gyümölcsét?

A fekete berkenye (’aronia melanocarpa’), vagy arónia Észak-Amerika keleti térségében őshonos gyümölcs. Az 1-2 méter magas növény termése a lilás-fekete színű, hamvas bogyó.
A berkenye bokor talajigény szempontjából némiképp igénytelennek nevezhető, jól példázza ezt, hogy úgy tartják amerre a málna is megterem, arrafelé a berkenye is!
A gyümölcs kissé fanyar íze ellenére változatosan felhasználják (pl.: fogyasztják nyersen, lekvárok alapanyagaként, gyümölcsléként stb.), ki kell emelnünk, hogy a bogyós gyümölcs héja festékanyagban gazdag, ezért nem véletlen, hogy az élelmiszeriparban természetes színezékként is felhasználják.

Miért pont fekete berkenye?gyik

A fekete berkenye igazi vitaminés antioxidáns bomba. A vitaminok közül említést érdemel C-, E-, B3 valamint B6-vitamin tartalma. A gyümölcsök közül a fekete berkenyében a legmagasabb a P-vitamin, vagy rutin koncentrációja!
Antioxidáns hatékonysága nagyobb, mint a fekete áfonyának! A „szabadgyökfogó” flavonoid és fenolos vegyületek sorából kiemelkedik az antocianin-tartalom.
Az arónia gyulladáscsökkentő és -megelőző hatékonysága elismert, csak úgy mint az a megállapítás, hogy jótékony hatást gyakorol többek között a vércukorszintre, vagy a vérkeringésre egyaránt.
Bővebben a fekete berkenye jótékony hatásairól! >>>

Fekete berkenyével segíthető lenne a húgyutak egészsége?

A húgyúti fertőzéseket kiváltó baktériumok és kórokozók közül az egyik legismertebbnek, az E.coli-nak a természetes ellenszereként tekinthetünk a fekete berkenyére.  Az E.coli emberek millióinál okoz kellemetlen vizelési panaszokat – Fekete berkenyével fenntartható a húgyutak jó egészsége.

Mit kell tudni a napi ajánlott adagolásról?

Az 1000 ml-es fekete berkenyelé kiszerelés napi ajánlott, általános adagolása 30 ml. Fogyasztás előtt az gyümölcslét indokolt felrázni, majd önmagában vagy más italokkal együtt ajánlott fogyasztani.

Milyen környezetben tároljuk?

A bontatlan kiszerelést tároljuk 25°C alatti hőmérsékleten, száraz-hűvös helyen. Amennyiben felbontottuk már a kiszerelést a továbbiakban hűtve tárolja, mivel tartósítószert nem tartalmaz.

Jótékony hatásai mellett miért ajánljuk még a 100%-os fekete berkenye gyümölcslét?

A 100%-os fekete berkenye direktlé tisztán facsart fekete berkenyéből (nem pedig koncentrátumból) készült, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban. Az ital tartósítószerektől és hozzáadott cukortól mentes.
Bárki, akár cukorbetegek vagy vegánok – vegetáriánusok is könnyedén beilleszthetik mindennapi étrendjükbe!

Van bármiféle ismert mellékhatása a fekete berkenyének?

Felhasználói tapasztalatok szerint is igazolható, hogy a bogyós gyümölcs fogyasztásának mellékhatása nem ismert.
Azok, akik esetleg allergiásak lennének a bogyós gyümölcsök fogyasztására, netán az átlagosnál jóval óvatosabbak a természetes gyógyítás lehetőségeivel, azoknak ajánljuk, hogy konzultáljanak táplálkozási szakemberrel mielőtt a berkenye gyümölcslét fogyasztanák.

Mit értünk az arónia potenciális gyógyhatása alatt?

Az arónia bogyóiból készült természetes direktlé esetében kutatók feltételezik, hogy jótékony hatással bírhat kemoterápiás kezelésekkor, hasnyálmirigyrák esetén. Angliai kutatók mindezt vizsgálati eredményekkel is képesek alátámasztani. OLVASSON TOVÁBB A TÉMÁBAN! >>>