A fekete berkenye Gyógyhatásai

Az arónia sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Pozitív hatásait jól dokumentált tudományos kutatómunkák, vizsgálatok eredményei is tükrözik.

Antioxidáns hatás

Az arónia kimondottan magas antioxidáns hatású gyümölcs!

Az antioxidánsok szerepe szervezetünkben elengedhetetlen az anyagcsere során oxidációs melléktermékként keletkező, rendkívül agresszív, sejtromboló tulajdonságú, és számos degeneratív folyamat előidézéséért felelős szabad gyökök semlegesítésében.

A szabad gyökök elszaporodásával olyan betegségeket hozhatunk összefüggésbe, mint a koszorúér-elmeszesedések, vagy a szívinfarktus.

A fekete berkenye nagyszerű „(szabad)gyökfogó” képessége a flavonoidoknak, az antioxidáns vitaminoknak (C és E), valamint az antocianinoknak köszönhető.
Utóbbi vegyületből jóval több mutatható ki a fekete berkenyében, mint más, szintén antioxidáns hatású gyümölcs esetében!

Egy, a Science Daily Magazine-ban közölt, 2004 decemberi cikk szerint az aronia antocianin tartalma 1000 mg/100 g is lehet, szemben mondjuk a vadáfonya 450 mg/100 g mutatójával – A gyümölcs antioxidáns tartalma, gyökfogó ereje függ attól, minél sötétebb színű a termése.

Tudta-e? – A bogyók színárnyalata és az antioxidáns hatások közötti összefüggés  jól magyarázható azzal, hogy a flavonoidok lényegében természetes színanyagok!

A berkenyében található komponensek javíthatják a bőr egészségügy állapotát és megjelenését. Az oxidatív stressz befolyásolja bőrünk állapotát, és ahogy öregszünk, megjelennek a ráncok, és az öregségi foltok.

a bogyóban található antioxidánsok gátolhatják ezeket a korral járó tüneteket, és fanyar tulajdonságának köszönhetően valóban megfeszítheti a bőrt, javíthat annak állapotán. 

Gyulladáscsökkentő és -megelőző hatás

A fekete berkenye antioxidáns flavonoid és polifenol vegyületeiről kutatások bebizonyították, hogy a szervezet gyulladáskeltő markereit (mint pl. a TNF-alfa) képes megkötni. Továbbá, blokkolja az arachidonsavat, mely mint gyulladáskeltő enzimként ismert.

Egy bolgár kutatócsoport tagjai kijelentették, hogy a fekete berkenyelé antocianin tartalmának köszönhetően a hisztamin és szerotonin okozta gyulladások természetes csökkentője (Study of the natural Aronia Melanocarpa juice for anti-viral activity, Borissova és társai, 1994).

Olvasson tovább az arónia gyulladáscsökkentő hatásairól >>>

Egy, az Investigative Ophthalmology and Visual Science által közölt tanulmány szerint a fekete berkenye nyers kivonata szemgyulladások természetes kezelésében is segíthet.

Sugárterápia

Az egykori Szovjetunióban már kutatták az arónia nehézfémeket megkötő tulajdonságát, valamint már tapasztalták azt is, hogy sugárkezelésen átesett betegek egészségi állapotára, és életminőségére pozitív hatással lehet!

Miért ajánlott még a fekete berkenye sugárkezelések és/vagy kemoterápia alatt? Kattintson és tudja meg a választ! >>>

Cukorbetegség

A fekete berkenyelé kiváló természetes kiegészítést jelenthet cukorbetegeknek.hatasok

Mindez tudományosan is bizonyítható: Bulgáriában a Plovdivi Orvosi Egyetemen vizsgálták az fekete berkenye levének hatékonyságát. A vizsgálat alanyául 16, 1-es típusú cukorbeteg, valamint 25, 2-es típusú cukorbeteg szolgált.
Az alanyok vércukorszintjét megmérték 60 perccel az előtt, majd azt követően is, hogy 200 ml fekete berkenyelét fogyasztottak.

Az eredmények? – A vércukorszint 2-4 egységnyi csökkenését mutatták ki. Tapasztalták az összkoleszterin és a vérlipidszint csökkenését is.

A vizsgálati eredményeket a kutatók összevetették 23 olyan alany adataival, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, de nem fogyasztottak berkenyelét: A 23 egyénnél érdemi változást nem is tapasztaltak a vércukor szintjét illetően.

Olvasson bővebben a témában! >>>

Gyomor -és bélrendszer védelme

A fekete berkenye levének fogyasztásával védő hatást gyakorolhatunk a belek működésére. A gyümölcslével gyomor -és bélfekély panaszainak enyhítése természetes úton segíthető.

Természetgyógyászok szerint pusztán fekete berkenyével meg is szüntethető a gyomor- és/vagy nyombélfekély.

Tartson berkenyelé kúrát gyomor -és bélfekély esetén! >>>

A berkenyében élelmi rost is található, mely megkönnyíti az emésztési folyamatot, azáltal, hogy a táplálék könnyebben átjut a belekbe. A rostok segítenek megszüntetni a székrekedést, hasmenést, puffadást, és az általános gyomorpanaszokat.

A természetes immunerősítő és antioxidáns aktivitásának köszönhetően a berkenye védi a beleket a veszélyes baktériumoktól is.

Szív- és érrendszer támogatása

A berkenye antioxidáns tulajdonságainál fogva kedvező hatással van a szív- és érrendszer állapotára is. Az USA-beli Illinois Egyetem kutató szerint:

  • Stimulálja a keringést,
  • védi az érfalat az érelmeszesedéstől,
  • gátolja a vérrögképződést,
  • szabályzólag hat a vérnyomásra (főleg magas vérnyomás esetén).

Olvasson tovább a témában! >>>

Jobb egészség fekete berkenyével!

A fekete berkenye értékes összetevőinek (Tovább az összetevőkhöz >>>) köszönhetően kedvező hatással van az általános egészségre!

Tudta-e?

  • Fekete berkenyelével segítheti a nehézfémek kiürülését a szervezetből?
  • Nagyrészt a C-vitaminnak és az antioxidánsoknak köszönhetően az immunműködést támogathatja?
  • A gyümölcs értékes forrása a vérképzésben alapvető vasnak, így a vérszegénység ellen, természetes praktikaként is alkalmazzáK?
  • Az arónia látás –és memóriajavító hatású?
  • B3-vitaminja egyenesen a bőr „állapotjavítójaként” is ismert?

Húgyúti fertőzések

A fekete berkenye esetében igazolt, hogy az Escherichia coli, ismertebb nevén az E.coli baktérium ellen hatékonynak bizonyultat. Az arónia fogyasztása orvosmentes javaslat az E.coli által okozott, kellemetlen vizelési panaszokkal járó húgyúti fertőzések orvosmentes kezeléséhez.

Felfázás és E.coli ellen fekete berkenye kúra >>>

Szem egészsége

A berkenyében jelen lévő karotin képes csökkenteni a szemben az oxidatív stresszt. Ezáltal megakadályozza a korai makula degenerációt, és csökkenti vagy megelőzi a szürke hályog kialakulásának kockázatát.

A karotin az egyik legerősebb antioxidáns, mely jelentős mennyiségben megtalálható a berkenyében!

Említést érdemel, hogy az arónia tartalmaz zeaxantint is, mely segít megszűrni az UV-sugárzást, ezáltal véd az időskori makula betegségekkel szemben.