Miért ajánlott a Fekete Berkenye Sugárkezelés vagy Kemoterápia alatt?

A Journal of Clinical Pathology internetes oldalán közölt feltáró kutatás eredményei szerint, az Észak-Amerikában őshonos berkenye bogyói fokozhatják – különösen a hasnyálmirigyrák kezelésében alkalmaztatott – kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát.

A kutatást a Southampton Egyetem és a londoni King’s Collage Hospital kutatói közösen végezték.

A bogyós gyümölcs tesztelése közben a kutatók felfigyeltek arra, hogy a rákos sejtekben a programozott sejthalál (apoptózis) markerei jelennek meg az arónia hatására. Úgy vélték, mindez a fekete berkenyében különösen nagy arányban található polifenol vegyületeknek köszönhető (A polifenolok kapcsán egyébként életképes az az elmélet, mely szerint az antioxidáns vegyületek képesek felhajtani az amúgy normál sejtműködés káros melléktermékeit).

Hogy mindez miért jelentős kutatási eredmény?

A hasnyálmirigyrák prognózisa különösen rossznak mondható, hiszen statisztikák szerint a diagnózist követő 5. év után a betegek mintegy 5 %-a marad csupán életben.

A kutatók elemzése értelmében az arónia leve természetes módon segíthet gátolni a rákos sejtek növekedését azáltal, hogy megakadályozza az új véredények képződését.

„Mindenképpen izgalmas eredményekre jutottunk. Már az alacsony dózisú berkenyelé esetében is megfigyelhető volt, hogy a ’Gemcitabin’ citotoxikus gyógyszer (az osztódó daganatsejteket kemoterapiapusztító gyógyszer) hatékonyságát megnövelte. Feltételezésünk szerint a fekete berkenye és a citotoxikus gyógyszerek felerősíthetik egymás hatásait. – Foglalt állás a Southampton Egyetem kutatója, Dr Bashir Lwaleed.

A King’s College képviseletében Dr Harcharan Rooprai a következőt nyilatkozta: „A kutatás eredményei láthatóan biztatóak, és utalnak az arónia terápiás potenciáljára agyi tumor vagy hasnyálmirigyrák esetén.”

MEGJEGYZÉS: Jelen állás szerint a fekete berkenye terápiás hatékonysága feltételezett és magalapozott, azonban a tudomány hivatalos megerősítése még várat magára! A hasnyálmirigy rákos embereknek egyelőre nem tekinthető a berkenye kivonat megoldásnak, hiszen a kutatások még csak nagyon korai fázisban tartanak.

A kutatás jelentőségére Henri Scowcroft, a Egyesült Királyságbeli Cancer Research munkatársa az elsők között hívta fel a sajtó és a közvélemény figyelmét. „Ugyan túl korai bármi biztosat is mondani abban a témában, hogy a fekete berkenye leve javítaná a hasnyálmirigyrák kezelését, azonban az innovatív megközelítésekre igen is szüksége van a tudománynak, különösképpen egy, a hasnyálmirigyrákhoz hasonló megbetegedést illetően, melynek kezelése kapcsán kis előrelépések történtek csupán az elmúlt évtizedekben!”

Egyéb kutatások  eredményei a fekete berkenyével:

»» A rákkutatás egyike azon orvosi területeknek, amelyben először használták a fekete berkenye készítményt. Az első kísérletek között az volt a cél, hogy meggátoljanak egy kémiailag indukált nyelőcső rákot egy patkánynál és azt találták, hogy az arónia csökkentheti a betegség súlyosságát akár 30-60%-al, míg a vastagbélrák súlyosságát akár 80%-al.

Hatékony eljárást biztosíthat a tumor kialakulásának idején, tehát a bogyók gyakorlati kutatási eszközök és ígéretes terápiás erőforrások lehetnek, mivel az őshonos észak-amerikai bogyók között a legmagasabb szinten található bennük antocianin.

»» Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a berkenye természetes védekező rendszerrel harcolhat a vastagbélrák ellen. A kutatás összegzése azt tárgyalja, hogy a sötétebb gyümölcsök hatékonyak a rák elleni küzdelemben. Megemlíti a szöveg az aónia bogyót vagy más néven fekete berkenyét is: (…) A fekete répából és retekből nyert antocianin pigmentek 50-80% -al lassíthatják a rákos sejtek növekedését. De a berkenyében található vegyületek a rákos sejtek közül minden ötödiket megsemmisíthetnek, anélkül, hogy az egészséges sejtekre hatással lennének. Az antocianint tartalmazó aronia bogyó előnye – csakúgy, mint más bogyóknak – az, hogy segítségükkel csökkenthető a vastagbélrák kockázata. (…)”

»» „Az Észak-Amerikában őshonos berkenyének fontos szerepe lehet a jövőbeni rákterápia fellendítésében.” – írja a BBC News.